Om

Ingrid


Född på Wadströmsgatan i Norrköping för en herrans massa år sedan. Flyttade till Våmma Gård med min man när vi köpte gården 2000.

Efter många pendlingsresor till vårdcentralen i Vilbergen där jag jobbat har jag nu lyxen att vara pensionerad och bara åka till Norrköping när jag vill.


Lasse


Har anknytning till gården på min mors sida.  Min morfar köpte gården 1907, och sedan dess har den funnits i vår familj. Min mor ägde gården fram till 2000 då vi köpte den. Jag har dock vuxit upp i Norrköping eftersom mina föräldrar aldrig var bosatta på gården. Jag har dock tillbringat många sommarlov här. Jag har kommit att bli mycket engagerad i trakten och byn och är numera med i diverse sammanhang i byn. Sedan något år har jag också slutat att pendla till Norrköping på tvång.


Thure var namnet


Jag är den senast inflyttade på gården. Bara för att jag är minst och yngst ska ni inte tro att jag inte får bestämma.

Naturligtvis bestämmer matte och husse en hel del, men själv bestämmer jag var och när jag ska sova, bara som exempel. Trots att jag är liten är jag  en tuff skogshund, det är ju så härligt att fara runt i skogen. Jag har en väldigt fin stamtavla och är av den kungliga rasen Cavalier King Charles Spaniel, född den 20 juli 2012. Min största merit hittills är dock att jag under mina första 8 veckor bodde granne med Christer Sjögren på Hammarö utanför Karlstad. Min bästa gren är apport och eftersök, främst av pinnar och bollar. Jobbar även en del med viltspår.

Nyast i gänget är Thage född 2018-01-20. Han är faktiskt också från den fina kenneln Charmdroppen i Karlstad. Släkt med Thure på så sätt att hans mormor är Thures mor (Cherry).

Visar gott gry och är naturligtvis sin storebrors största beundrare.

Han ska bara bli pensionärshund så kraven är måttliga. Snäll, glad, lydig och följsam räcker länge.

Lite busig får vi väl stå ut med.

Thage är Blenheim medan Thure är Ruby. Lika fina bägge två.

Ludde I minnet


Ludde var vår kamrat från 2005 till 2012.

Han kom till oss från Össby i Risinge och blev en fantastisk kamrat när vi gick i skogen. Han bidrog starkt till att ändra min livsstil från stressig chef till lugn och avslappnad lantis.

En bättre kamrat kan man inte ha.

Han var dock ganska självständig och mycket svårdresserad. Hade alltid en egen vilja, inte minst när han skulle gå i koppel.


Lite historia om gården

ur Gods och Gårdar ca 1945

Våmma Gård


 • Gården flyttades ut på nuvarande mark vid det laga skiftet som här verktälldes mellan 1875 och 1877, med mycket stor vånda.
 • Skiftet blev dock överklagat, och 1880 kom skiftesmannen tillbaka och vissa förändringar genomfördes
 • Därefter flyttades de flesta gårdarna till sina nya ägor.
 • En av de tre Norrgårdarna med 19/96 mantal benämnd Våmma, hamnade då här i det fint skyddade läget mot förkastningsbranten.
 • Denna fastighet ägdes då av Carl Olofsson
 • Han verkar dock ha förtagit sig på utflyttningen och säljer gården på auktion för 8060 riksdaler i februari 1889 med förbehållet att få bo kvar i brygghuset i 5 år.
 • Köparen var Anders Fredrik Jansson från Axhult i Stjernorp.
 • Han verkar också haft det tufft, för 1899 blev det auktion igen då Anders Fredrik dött och hans 4 barn sålde gården. Av dessa barn var de tre älsta utvandrade till Nordamerika och den fjärde minderårig bosatt i Linköping.
 • Högst bud på auktionen lade Gästgivaren Carl Johan Andersson i Balderums Södergård på 8800 riksdaler.
 • Han bodde nog aldrig på gården utan hade fram till nästa försäljning 1907 minst två arrendatorer.
 • Den 15 oktober 1907 skrev Carl Olof Andersson (min morfar) köpeavtal på gården till ett pris av 12000 riksdaler.
 • Carl Olof hade då flyttat hem från Chicago där han arbetat ihop en bunt pengar under drygt 20 år. Han flyttade till gården tillsammans med sin mor den 14 mars 1908.
 • Carl Olof dog sedan 1926 och lämnade hustrun Linda ensam med de tre barnen Martin, Rut och Annie.
 • Ett antal arrendatorer brukade sedan gården fram till 1956 när min far Gustav trädde in som arrendator.
 • När Linda (min mormor) dog 1965 köpte dottern Rut (min mor) gården av sterbhuset.
 • Rut och Gusttav bodde aldrig permanent på gården utan hyrde ut stora huset och bodde mycket i den östra flygeln.
 • Efter att Gustav dött 1998 köpte vi (Ingrid och Lasse) gården år 2000, förutom en avstyckning med brygghuset som överläts till min syster Ann.
 • Sedan mars 2000 bor vi nu här och trivs alldeles utmärkt. Varje epok har dock ett slut och 2016 sålde vi gården till grannarna Mats och Klas Johansson. Tillsammans med deras egen gård blir det nu en utmärkt brukningsenhet eftersom alla marker gränsar direkt mot varandra.
 • Vi trappar ner till en normal villa i Pryssgården, Norrköping där vi fått ett lite enklare och bekvämare liv nu på vårt 70-tal.